2017. szeptember 11., hétfő

150 éves a FŐKERT

Vajon kiknek köszönhetjük jórészt a virágos Budapestet? A következő bejegyzéssel hadd köszöntsem az idén 150 éves FŐKERT Nonprofit ZRt.-ét.


Eredetileg tavaszra terveztem a poszt megírását, de akkor még hiányzott hozzá a képanyag. Gyorsan teltek a hetek, a hónapok és egy jó hete már az ősz is bekopogtatott. Igyekeznem kellett tehát. 


Végül a mindig kéznél lévő mobiltelefon és egy régi kakastaréjos fotósorozat segítségével állt össze ez az anyag.


"1867 óta a Főváros szolgálatában."


A fenti címmel jelent meg egy kis ismertető a FŐKERT-ről a jubileum kapcsán. 


"A FŐKERT 1867. évi alapítása óta áll a Főváros szolgálatában. Az eltelt idő alatt jelentősen megváltozott Budapest arculata és ebben jelentős szerepe volt a Fővárosi Kertészet dolgozóinak is."


"Elődeink főfeladata még az volt, hogy fásítással megkössék a pesti homokot, ma pedig olyan parkokat kell építenünk, amelyek az egyre zsúfoltabb városban felüdülést, pihenést nyújtanak a lakosságnak. Ezzel párhuzamosan az ifjúság játék- és sportigényét is ki kell elégíteni."


"A kiemelt zöldterületek fenntartása mellett feladatunk a fő- és tömegközlekedési utak melletti zöld sávok, valamint a Fővárosi Önkormányzat tulajdonában lévő ingatlanok kaszálása is."


"A Fővárosi Önkormányzat kezelésébe tartozó természetvédelmi területek (403.000m2) és erdőterületek (1.270.000m2) gondozását is társaságunk végzi." 


"A parki növények ápolásán túl gondoskodunk játszóterek, sportterek fenntartásáról, szökőkutak, ivókutak folyamatos karbantartásáról, öntözőhálózatok üzemeltetéséről."
 

"A Magyarországon elsőként megépült komposzttelep Budapest és agglomerációjának parkfenntartási zöld hulladékát komposztálja mintegy 1 hektáros területen."



"Az éves szinten keletkező mintegy 50-60 ezer m3 szerves zöld hulladékból előállított komposzt 70%-át a FŐKERT visszajuttatja az általa gondozott parkterületekre."

  
"Ezáltal a kiemelt zöldterületeken megvalósul a korszerű hulladékgazdálkodás."


"A FŐKERT Nonprofit Zrt. mai fő tevékenysége a Fővárosi Főpolgármesteri Városigazgatóság Holding Zrt. tagvállalataként, a Fővárosi parkfenntartási-zöldterület gazdálkodási közszolgáltatás. Társaságunk Budapest területén évente 338 helyszínen, mintegy 5.900.000m2 kiemelt zöldterületen végez zöldterületi fejlesztési- és fenntartási tevékenységet. A gondozásunk alá tartozik továbbá 32.000 darab fasori fa és kb. 100.000 darab parkfa is."  

2 megjegyzés:

  1. Beautiful flowers in the large garden. Great idea that the public service maintain those many flowers through the year.
    Happy day to you!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Indeed. Thanks for their works we have a beautiful floral Budapest.
      Hava a nice day

      Törlés