2017. szeptember 20., szerda

Kékkúti pillanatok

Pár napja még a balfi ivókútnál jártunk ma pedig a kékkúti forráshoz fogunk elbarangolni. Az egyutcás kis falu, Kékkút a festői Káli-medence észak-nyugati részén található.

  
Ugyan pici falu, de a település honlapján talált információ alapján mégis két részre tagolják a helyiek. Egy szokványosnak mondható "Központ" mellé egy kicsit mókásan hangzó "Kütyü" társul. Gondolom ez az elnevezés a közelben található Kütyü-dombtól ered. 


A Szent-Dömötör római katolikus templom 1760-ban épült késő barokk stílusban.


A templomtól továbbsétálva egy több száz éves, szinte meseszerű műemlék tájházhoz érünk.


A füstöskonyhás, nádfedeles lakóházat az Egyed család építette még 1799-ben. A ház a tájegység legrégibb népi műemlék épülete. 






A falu határában találjuk a bevezetőben már említett forrást.


A település a hírnevét elsősorban a kékkúti ásványvíznek köszönheti, amelyet először „Kékkúti Anna-forrás víz” néven kezdtek el palackozni. A forrás első tulajdonosa Lang Mayer és Fia cég volt, akik bérbe vették azt. Később egy palackozót építettek ide és 1907-től megkezdték a forgalmazást. 1909-ben tulajdonosváltás történt. Tolnay Lajos meghagyta az „Anna ásványvíz” nevet és korabeli marketing eszközökkel próbálta népszerűsíteni a terméket. 1912-ben aranyérmet kapott a kristályvíz a párizsi és londoni egészségügyi kiállításon. 1923-ban megalakult a Kékkúti Gyógy- és Ásványvíz Rt. Ekkor nevezték el az ásványvizet Theodorá-nak, mely jelentése istennő, Isten ajándéka.


4 megjegyzés: